Mæhlum Gard | Sjoavegen 500 | 2670 OTTA | Norge | Tel: +47 61231159 | Mob: +47 97714187 | Email
»VELKOMNE til gards!
»MÆHLUM og historia vår - i et 400-års nøtteskall
»Turisme - bondegardsferie og hytter i dal og på fjell
»PRISER - Gardsturisme
»Om geografi og om "mangslungne linker"!
»Om Mæhlumsfossen og Stabbursklokka i tårnet
»En aktiv gard og et like spennende nærmiljjø
»Jakt og fiske i området Servicelinker/regelverk
»VILLMARKSPRODUKTER
»PRISER - Priseksempler Villmarksproduktene
»BILDEalbumet er 3-delt: Garden-sætrer-trevarer

Velkommen til Mæhlum Gard i Gudbrandsdalen

Mountainous Maehlum - trout caught - Elisabeth proud!
Som en introduksjon inviterer vi til å bli med "Gutta på tur" - en varm sommerkveld. Og her er det den aller eldste og den aller yngste i gardens tre generasjoner som er på Fishing i Lågen!

Hans Christian småprater med Bestefar Kolbjørn ved beste fiskeplassen ved gardens kilometerlange elvebredd. De er ganske så lavmælte for at ørret og harr ikke hverken skal høre eller føle at nå er det storfiskere her. De har skråblikk på snører og dupp og Hans Christian undrer seg:

- Du Bestefar, hvorfor sier mange at Gudbrandsdalen er "Dalenes Dal" - det er jo så mange andre daler her i landet - også pene sidedaler som Ottadalen, Heidalen, Veikledalen, Murudalen, og så da også Valdres, Østerdalen, Tistedalen, Hallingdalen og...

Bestefar Kolbjørn - som har god peil på hvor fisken går og står i allslags vær, med mark, flue, oter eller garn, svarer - noe tenksomt:

- Hmmm.. Den kalles nok Dalenes Dal fordi andre daler nok ikke har like fin og variert natur. Vår dal starter jo ved denne olympiske Lillehammer og Mjøsa slynger seg oppover langs elva her - Gudbrandsdalens Lågen, med de flotteste OG høyeste fjellmassivene, med Rondane og Jotunheimen på hver sin side. Dalen ender opp på Lesja og Dovrefjell nær Dovregubbens Hall. Men elva flyter jo i motsatt retning da, fra Lesjaskogsvatnet, forbi her og ned til Lillehammer og Mjøsa. Alt vatnet ender vel til slutt i Oslofjorden, rettere sagt i Skagerak ved Sarpsborg. Slik flyter det.

- Hmmm.. Jeg blir jo etterhvert en litt aldrende mann som har reist mye og sett mange av de andre dalene her til lands. Mange steder og mange daler i andre land også. Alle daler er vakre, for der er det noe å feste øynene på og orientere seg etter.
Men ingen andre er nå som Dalen vår, da. Dalenes Dal! Og akkurat dét har den vel blitt kalt i noen hundre år. Kanskje ikke så rart at mange, både norske og utenlandske studenter og turister kommer hit. Og hit til garden kommer jo folk fra mange andre land. Vi har vel plass nok tilover 50 gjesterr pluss oss 10 fastboende. Var det flere spørsmål, unge mann?

Hans Christian: - OK. - Ojjjj, der satt"n jammen, kanskje en passe pen liten rugg. Vi prater etterpå - nå blir jeg litt busy!

Bestefar ser at "svalguten" Hans Christian drar opp enda en pen ørret. Kanskje tenker han at den karen dér kan saktens også lære fra seg noe til andre. Det er bra!
Det neste bestefar tenker sier han høyt:
- Nå har vi fire pene og noen andre litt mindre, grillen er godt varm og hjemmebakt flatbrød og meierismør har vi også. Jeg vil ha mat - nå!

Dette er/var et par av "Mæhlums-gutta på fisketur" - 100 meter fra stuene sine og resten av husa på Mæhlum Gard. Mange andre har saktensk fiska der - og nydt hver stund.
(Det er riktignok flere ti-år siden webmaster Ola på samme vis satt der med sín bestefar Christian. Slik de fleste andre i slekta har - på Mæhlums lange elvebredd.)

Mye forandrer seg. Andre ting, som slike naturopplevelser, forandrer seg lite eller aldri. Heldigvis.
2002 © www.ranch1.no / e-maelum@online.no